Kalbe Stent Takılması İşlemi

Hastaların kalp damarları daralır ve kan pıhtı atar. Buna bağlı olarak kan dolaşım sağlayamaz ve damarlarda daralma ortaya çıkar. Hastanın yaşam mücadelesine devam edebilmesi için damarın içine stent takma işlemi gerçekleşir. Stent sayesinde hasta yaşama tutunur ve kaliteli bir hayat yaşar. Stent; kobalt, platin, çelik, krom gibi malzemelerden meydana gelir. Ataroksleroz yağ ve buna benzer plaklardan oluşur. Stent atardamar içinde biriken plakları adeta temizler. Koroner arter hastalıklarında kalp ihtiyaç duyduğu oksijeni alamaz. Buna bağlı olarak göğüs ağrısı ve kalp krizleri meydana gelir. Krize neden olabilecek koroner bir atardamar varsa mutlaka vakit kaybetmeden hekim tarafından stent takılması gerekir. Periferik arter hastalığında da etkili bir rol oynar. Kalbe stent takılması riskli mi şeklinde sorular oluşabilir. Uzman hekimler kalp stentinin faydası hakkında bilgi veriyor.

Kalp Stent Takılması ve Hastalığın Geçmesi

Kalbi besleyen damarların hastalıklı olması sonucunda kalp beslenme konusunda sorun yaşar. Kalp kasını besleyen koroner atar damarlarda tam veya kısmi olarak tıkanmalar meydana gelir. Kan akımı tamamen veya kısmı olarak kesilmeye başlar. Bunun sonucunda hekimler tarafından stent takılmasına yönelik bir karar alınabilir. Doç.Dr. Şükrü Akyüz alanında bilgili bir hakimdir. Özellikle stent tedavisi sonrası kalp hastalıkları geçiyor ve hasta konforlu yaşamına kaldığı yerden devam edebiliyor. Hastalığın tanısı için anjiyografiler yapılıyor. Stent tedavisinde ince borular kullanılıyor. Koroner arter yönteminde stent kesim çözümdür. Stent bir diğer türünde balon şişirilir ve balon hücresel duvara oturtulur. Damarın elastik tepkimesi ile tekrar plağın büyümesi engellenir. Kalp stent takılması riskli mi sorusu ile karşılaşan hastalar vardır. Damar yolu daralan bir hasta tedavi olmalıdır.

Kalp Stent Takılması ve Hayat Kurtarıcı Etkisi

Stent işlemi sonrası nelere dikkat edilmelidir hakkında birçok araştırma yapılıyor. Perkütan koroner geçişlerinde Stent kafes şeklindedir ve küçük metallerden oluşur. 2.4 ve 10.30 mm uzunluğunda kalıyor. İnik olan balonun üzerine büzülü bir şekilde yerleştirilirler. Bu düzende aynı bir balon işlemi yapılıyor. Stentin işlem yapılırken hastalıklı balon yerinde olup olmadığına bakılması gerekiyor. Balon şiştiği zaman hastanın dar ve tıkalı olan damar kısmı basıncın etkisi ile birlikte genişlemeye başlar. Stentin insan yaşamında hayat kurtarıcı etkisi vardır. Doç. Dr.Şükrü Akyüz stent takılmasının insan yaşamında ne kadar önemli olduğunu vurguluyor. Özellikle stent damarın uzun bir ömürde sağlıklı bir düzende işlev görmesine yardımcı oluyor.

Kalp Stent Takılması ve Tekrarlayan Tıkanmalar

Akut tromboz(anı tıkanmalar),restenoz(tekrar daralma) durumlarında stentler yeniden takılabilir. İki tip tıkanma türü bulunuyor. Ani tıkanmada stentler ilk çıktığı zaman yalnızca metal bir üründen yapılmıştır. Stent takıldıktan sonra vücut stenti zamanla yabancı bir cisim olarak kabul edebilir. Bunun sonucunda ortaya reaksiyon çıkar.

Pıhtılaşmadan sorumlu olan hücreler stentin yüzeyine yapışırlar ve burada büyüdüklerinde pıhtı oluşur. Böyle bir durum meydana gelirse stent pıhtı nedeni ile tıkanabilir.Acil olarak tekrardan balon ile stent takılır ve şişme yapılır.

Stent takılırken yapılan ezme, parçalama işlemini vücut bir yaralanma işlemi olarak algılar ve tamir etmek için yarayı kapatacaktır. Stent işlemi sonrası nelere dikkat edilmelidir ve doktorun verdiği ilaç kurallarına uyulmalıdır. Daha fazla bilgi için https://www.sukruakyuz.com/kalp-hastaligi-tedavisi/damar-tedavileri/stent/ sayfasında destek alabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.