Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası

Zorunlu trafik sigortası, trafiğe çıkan tüm taşıtları güvence kapsamına alan ve araç sahiplerini karşı tarafta oluşabilecek maddi zararlardan koruyan bir sigorta çeşididir. Eğer aracınız bir kazaya karıştıysa, bu durumda meydana gelebilecek olan maddi ve fiziki yani bedeni hasarları, hatta ve hatta üçüncü kişilere karşı olabilecek sorumlulukları dahi karşılayan zorunlu trafik sigortası sizlere ödeme yapar. Bunun yanında kamu mallarına zarar verilmesi durumunda karşı karşıya kalabileceğiniz ceza ve yükümlülükler içinde poliçe teminat oranında sizlere ödeme yapılır. Trafik sigortası hesaplamak için de sigorta şirketlerinin web sitelerindeki teklifleri inceleyebilirsiniz.

Trafik Sigortasını Yaptırmazsam Ne Olur?

Bazen sayılar gözümüzde büyür ve “aman trafik sigortamı yaptırmayayım, sanki ne olacak?” diye düşünürüz ve hatta bazen gerçekten de yaptırmayız. Ancak atladığımız bir şey vardır. Eğer zorunlu trafik sigortasını yaptırmazsak, bu bize her anlamda çok pahalıya patlar.

Bu sigorta isteğe bağlı ve keyfi bir sigorta değildir. Adı üstünde zorunlu bir sigortadır. Bu yüzden araç sahibi olan her vatandaş bu sigortayı mutlaka yaptırmalıdır.

Trafik sigortasının güncellenmemesi de büyük bir problem meydana getirir. Eğer zorunlu trafik sigortasını güncellemezseniz, sigortasız aracınızı trafiğe çıkartırken çeşitli zorluklarla karşılaşacaksınız.

Diğer taraftan diyelim ki zorunlu trafik sigortasını yaptırmanız gerekiyor ve siz geç kaldınız. İşte bu tarz durumlarda da maalesef aracınızın trafiğe çıkması engelleniyor. Araç sahipleri yüksek cezalarla ve aracının trafikten çekilmesi gibi büyük problemlerle karşılaşabilir. Bu yüzden de araç sahibi olan her sürücünün zorunlu trafik sigortası konusunda hassas olması gerekir.

Trafik Sigortası Yaptırmamanın Ceza Çeşitleri Nelerdir?

Zorunlu trafik sigortası yaptırmamanın cezası, aracın sigorta yaptırılmayan gün sayısına göre değişiklik gösterebilir. Ek olarak, bir önceki sigortasının günü yeni dolmuş, ama henüz sigortasını güncellemeye fırsat bulamayan araç sahiplerine uygulanacak ve uygulanan cezalar ile uzun süreler boyunca sigortasını yaptırmadan araç kullanmış sürücülere uygulanan yaptırım elbette aynı değildir.

Aracın sigortası olmadan geçirdiği zaman arttığı sürece para cezasının üzerine konulan ek yaptırımlarda da artış gösterir. Araç hiç sigorta yaptırmadan trafiğe bir şekilde çıkmış ve hala çıkmaya devam ediyorsa, o araç trafikten men edilir.

Aracın trafikten men edilmesi ya da çekilmesi gibi işlemler çeşitli şekillerde gerçekleşebilir. Mesela gün içerisinde, akan bir trafikte emniyet güçleri tarafından çevirmelere takıldığınız gibi durumlarda rutin sürekli denetim işlemleri uygulanır ve dakikalar içerisinde zorunlu trafik sigortasına sahip olmadığınız meydana çıkıverir. Eğer sigortanız uzun süreler boyunca ödenmemişse, işte o an aracınız alınır ve çekiciler tarafından resmi bir otoparka çektirilir. Aracınız geri almaya çalışmanız için sigortanızın ödemesini yapmanız gerekecektir. Bunun yanında ek olarak çekici ve otopark ücretleri gibi diğer masraflarda şahsınız tarafınızdan ödenmesi gerekecektir.

Zorunlu trafik sigortasını ödemeyen araçlar, park halinde dururlarken de çekilebilir. Trafik polisleri park halinde duran araçlara da denetim yaparlar ve o denetim sırasında aracınızın trafik sigortası yapılmadığı fark edilirse ki bu çok kolay bir şekilde tespit ediliyor, arabanızın içinde, yakınında ya da isterseniz uzağında olun hiç fark etmeksizin aracınızı çekerler. Aynı akan trafikte fark edilme örneğinde olduğu gibi aracınızı çekerler ve elbette yine otopark, çekici masrafları gibi ücretleri sizler ödeyeceksiniz.

Eğer trafik sigortası yapmadığınız aracınız, hatalı park gibi herkesin başına gelebilecek gündelik hatalardan kaynaklı çekilip otoparka götürülmüş olsa bile zorunlu trafik sigortasını ödemeden aracınız teslim alamazsınız. Bu yüzden zorunlu trafik sigortanızı yaptırmamanız, ummadığınız bir zaman diliminde karşınıza çıkıverir. Ayrıca hiç beklemediğiniz anda aracınızı kaybetmenizle ve sigorta masraflarının çok çok daha fazlasını ödemek gibi bir bedel ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Trafik Sigortası Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Trafik sigortası fiyatları belirlenirken üç ana etken madde göz önünde bulundurulur:

Kişinin hasarsızlık basamağı,

Araç türü,

İline göre belirlenen tavan fiyat

Sigorta firmaları en fazla tavan fiyat üzerinden sigorta teklifleri sunabilirler. Teklif veren her sigorta firmasının değerlendirme ölçütleri farklı olup bu ölçütler dönem dönem güncellenir. Bu yüzden, trafik sigortası teklifi ile size en uygun sigortayı bulabilirsiniz. Sigorta şirketi tekliflerini iyice incelemekte fayda var.

Zorunlu Trafik Sigortası, Kasko Değildir

Birbirine sıklıkla karıştırılan bu iki sigorta türü birbirinden oldukça farklıdır. Aslında karıştırıldığı içinde trafik sigortasını yaptırmıyor bazı araç sahibi sürücüler. Oysaki trafik sigortası zorunlu, kasko sigortası ise isteğe bağlıdır. Araç kasko fiyatları için de sigorta şirketlerinin tekliflerini inceleyebilirsiniz.

Bu iki farklı sigorta türünde mağduriyet yaşamamak için iki türünde detaylarını bilmek gerekir. Örneğin kapsadıkları alanlar, poliçelerinin detayları veya aralarındaki farklılıkları.

Kasko Nedir?

Kasko; bir aracın kaza yapması, çalınması veya olabilecek diğer olası durumlar sonucunda meydana gelebilecek zararların poliçe sınırları kapsamında giderilmesini sağlayan sigorta türlerinden birisidir. Herhangi bir zorunluluğu yoktur. Kaza gibi durumlarda karşı tarafın değil, ait olunan aracın zararlarını karşılar. Ancak yapılan poliçeye göre hasarın belli kısmını veya tamamını karşılar, burada önemli olan poliçede belirtilen teminattır.

Bir araca sahipseniz ve trafiğe güvenle çıkmak istiyorsanız, zorunlu trafik sigortanızı ve ihtiyacınıza en uygun olan kasko sigortasını yaptırmakta fayda var.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.