Kamu İhale Hukuku Eğitimi

Kamuya bağlı olarak görev ifa eden kurum ve kuruluşlar ihtiyaç duydukları mal-hizmet alımları ve yapım işlerini farklı yöntemlerle temin edebilirler. Yasa ile belirlenmiş bazı kurumlar birtakım ihtiyaçlarını doğrudan temin yoluyla karşılıyor olsa da, ihtiyaçların çok büyük bir bölümü kamu ihalesi açılmak suretiyle temin edilir. Açılan tüm ihaleler de Kamu İhale Kanunu kapsamında yer alan hükümler doğrultusunda yapılır. Böylece büyük çaplı iş yapabilme kapasitesine sahip kişi ve kurumlar için devlet önemli bir müşteri halini alır.

Kamu İhale Kurumu( KİK) bünyesinde görev yapan kamu ihale avukatı tarafından hazırlanan ihale şartnameleri, kamuya açık bir duyuruyla taraflara ilan edilerek ihale süreci başlatılır. Kamu ihalelerinde devletin zarara uğratılmaması adına sıkı kurallar uygulanarak gerekli tüm önlemler alınır. İhaleye girecek kurum ve kuruluşlar da, kamuya mal satabilmek veya hizmet verebilmek adına kamu ihale kanunu hükümlerini ve açılan ihalenin mali ve teknik yapısını iyi bilmek zorundadır. Aksi takdirde ihaleyi kaybetme riski ile karşı karşıya kalmaları olağan sonuç olarak karşılarına çıkacaktır.

Kamu İhale Eğitimleri Neleri Kapsar?

Kamu ihale eğitimleri açılan ihalelerin başlangıcından nihayetine dek devam eden süreçte doğru planlama yapılmasını ve buna bağlı olarak mal- hizmet alımları ve yapım işlerinin aksamadan yapılabilmesini sağlar. İhale süreçlerinde yapılacak hatalar kamunun ihtiyaçlarını geciktireceği gibi, ihaleye katılım sağlayan firmaların da devlet nezdinde prestij kaybına sebep olabilmektedir. Bu tür hatalı işlemler, ihale iptalleriyle sonuçlanarak zaman ve hak kaybı doğurmaktadır. Bu sebeple gerek kamu ihalelerinde görev alan devlet personeli, gerekse devlet ihalelerine girmeye meyilli kurum veya kuruluşların kamu ihale eğitimi alması bir zorunluluktur.

Oldukça geniş kapsamlı bir programla verilen kamu ihale eğitimleri, kamu ihalelerinde gerekli olan temel kavramların öğretilmesi ile başlar.  İhalelere yönelik olarak hazırlanan şartnamelerin analizleri, ihaleye yeterlilik koşulları ile ilgili değerlendirmeler,  İhale sırasında oluşabilecek hatalar sonucunda idari yargıya yapılacak başvuruların dava süreçleri kamu ihale eğitim programı içerisinde yer alır.

Kamu İhale Hukuku Eğitim Süreci

Eğitim programları tamamlandıktan sonra ihalelerin en az hata ile hazırlanması ve tüm sürecin eksiksiz bir şekilde yürütülmesine dair tüm bilgiler öğretilir. Böylece ihalelerin eksiksiz ve kanun hükümlerine uygun şekilde hazırlanması mümkün olduğu gibi, ihaleye katılım sağlayan şirketlerin de tekliflerini minimum hata ile hazırlaması mümkün hale gelir. Kamu ihale hukuku eğitimlerinde;

  • Türkiye’de kamu ihalelerinin yapısı,
  • Kamu ihalelerinde oluşması muhtemel hatalar sonucunda idareye ve yargıya başvuru yolları ve dava süreçleri,
  • İdareye yapılan itirazlar veya yargıya götürülen davalar sonucu ortaya çıkması muhtemel idari ve cezai yaptırımlar olarak 3 ayrı başlıkta incelenmektedir.

Kamu ihalelerinde kamunun ihtiyaç duyduğu hizmet, mal alımı veya yapımların en uygun fiyatlarla en kısa sürede tamamlanması asıl amaçtır. Bunu sağlamaya yönelik olarak verilen eğitimlerde Türkiye’de açılan kamu ihalelerinin teknik alt yapısı, ihalelerde ihtiyaç duyulan ve belli dönemlerde değişime uğrayan birincil ve ikincil mevzuatların kavratılması amaçlanır. Ayrıca ihalelere katılma şartları, katılımcılardan talep edilen bilgi ve belgeler, ihalelerin hukuki alt yapısını oluşturan kamu ihale kanununa göre yasaklı eylem ve davranışlar, yasaklılık kararlarına karşı ne tür başvuruların yapılabileceği eğitim programı içerisinde mevcut bulunmaktadır.  İtirazlar sonucu ortaya çıkan yargı kararlarının analiz edilerek değerlendirilmesi, ihaleye fesat karıştırma veya edimin ifasına fesat karıştırma gibi suçlara verilen cezaları içeren yargı kararlarının incelenmesi Kamu İhalesi Hukuku eğitim programı kapsamı içerisinde yer alır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.