Kaçakçılık Suçu ve Cezası Nedir?

Kaçakçılık suçu, 5607 Sayılı Kanun’da düzenlenmiştir. Buna göre ülke içerisine izinsiz giren eşyaların, dış ticaretin gerilemesine ve devlet açısından önemli bir gelir kaynağı olan gümrük vergilerinin alınamamasına neden olmasından dolayı kaçakçılıkla mücadele edilmesi gerekmiş ve bu noktada kaçakçılık suçu düzenlenmiştir. Kaçakçılık suçu, ithalatı veya ihracı yasak bir eşyanın ülkeye sokulması veyahut ithalatı, ihracı mümkün olanlarında zorunlu gümrük vergilerinin ödenmemesi için gümrükten kaçırılarak, ülke içine yasa dışı yollardan sokulması ya da çıkarılması şekillerinde ortaya çıkabilir. Suç Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun 3. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre eşyayı, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ülkeye sokan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

Verilecek Cezanın Oranı Nedir?

5607 Sayılı Kanunu’nun 3. maddesinde düzenlenen kaçakçılık suçunun konusunu birden fazla eylem oluşturmaktadır. Kaçakçılık suçunun hangi fiil ile işlendiğine bağlı olarak verilecek olan ceza değişecektir. Örneğin Kaçak akaryakıt veya sahte ulusal marker elde etmeye, satmaya ya da herhangi bir piyasa faaliyetine konu etmeye yarayacak şekilde lisansa esas teşkil eden belgelerde belirlenenlere aykırı olarak sabit ya da seyyar tank, düzenek veya ekipman bulunduranlar iki yıldan beş yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılırken ihracı kanun gereği yasak olan eşyayı ülkeden çıkaran kişi, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılmaktadır.

Kaçakçılık Suçunda Cezanın Artırılması Gerektiren Haller Nelerdir?

Eşyayı, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ülkeye sokan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Eşyanın, gümrük kapıları dışından ülkeye sokulması halinde, verilecek ceza üçte birinden yarısına kadar artırılır.

Kaçakçılık suçunun konusunu oluşturan eşyanın akaryakıt ile tütün, tütün mamulleri, makaron, yaprak sigara kâğıdı, etil alkol, metanol ve alkollü içkiler olması halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek cezalar yarısından iki katına kadar artırılır, ancak bu fıkranın uygulanması suretiyle verilecek ceza üç yıldan az olamaz

Bunun dışında 5607 Sayılı Kanun’un 3. maddesinde düzenlenmiş olan suçların konusunu oluşturan eşyanın değerinin fahiş olması hâlinde, verilecek cezalar yarısından bir katına kadar artırılır.

Bunların yanı sıra kanunda tanımlanan suçların:

  • Bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, verilecek ceza iki kat artırılır.
  • Üç veya daha fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
  • Tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde veya yararına olarak işlenmesi halinde, ayrıca bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.
  • Kaçakçılık fiillerini önlemek, izlemek, araştırmak ve soruşturmakla görevli kişiler tarafından veya meslek ve sanatın sağladığı kolaylıklardan yararlanmak suretiyle işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
  • Belgede sahtecilik yapılarak işlenmesi halinde, ayrıca bu suçtan dolayı da cezaya hükmolunur.
  • Kaçakçılık fiillerini önlemek, izlemek ve araştırmakla görevli olup da bu Kanunda tanımlanan suçların işlenmesine kasten göz yuman kişi, işlenen suçun müşterek faili olarak sorumlu tutulur.
  • Kaçakçılık suçunun konusunu oluşturan eşyanın, Devletin siyasî, iktisadî veya askerî güvenliğini bozacak ya da çevre veya toplum sağlığını tehdit edecek nitelikte olması halinde, fiil daha ağır cezayı gerektiren bir suç oluşturmadığı takdirde, verilecek hapis cezası on yıldan az olamaz.

Kaçak akaryakıt satışının sabit ya da seyyar tank, düzenek veya ekipman kullanılarak gerçekleştirilmesi halinde verilecek cezalar iki kat artırılır.

Kaçakçılık Suçunda Görevli Mahkeme

Kaçakçılık suçu için görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir.

https://avmehmetgenc.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.