Günümüzde en çok görülen rahatsızlıkların başında gelen ve anne-babayı endişelendiren durumlardan birisi de gelişim geriliğidir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Bu nedenler biyolojik olabileceği gibi çevresel de olabilir. Gelişim geriliği denilince sadece fiziksel gerilik akla gelmemeli, aynı zamanda zihinsel, dil, motor, sosyal ve duygusal gelişim gerilikleri de akla gelmelidir Peki gelişim geriliği nedir? Gelişim geriliği, çocuğun gelişim evrelerine göre, beklenilen gelişimi zamanında tamamlayamaması veya geç tamamlamasıdır.
Çocuklarda gelişim geriliği sadece fiziksel değildir. Zihinsel, dil, motor, sosyal ve duygusal olarak da gelişim gerilikleri akla gelmelidir. Özellikle çocuğun bakımından sorumlu anne ve babaların çocukları ile yeterli vakit geçirememesi, çocuğun evde yalnız durması, arkadaşları ile yeterince zaman geçirememesi, yeterince oyun oynama imkânı bulamaması gelişim geriliği nedenler arasında gösterilebilir.
Gelişim Geriliği Belirtileri Nelerdir?
Gelişim geriliğinin en büyük sinyali öncelikle çocukta konuşmanın gecikmesi ile başlar. Normal düzeyde gelişim gösteren çocuklar doğumdan sonraki 9 - 12 ay arasında basit heceleri birleştirerek konuşmaya başlarlar. Kelimeleri doğru telaffuz etmeye başlamaları ise 12 - 18 aylık zaman dilimine rastlar. Diğer belirtiler arasında ise;
- Çocuğun boy ve kilosunun yaşıtlarından çok geride olması
- Yürüme, koşma gibi becerilerde geç kalması,
- Sosyal becerilerde eksiklik görülmesi,
- Çocuğun Saldırgan ve hırçın olması gösterilebilir.
Gelişim Geriliğinin Nedenleri Nelerdir?
Gelişim geriliği tek bir neden bağlı olarak ortaya çıkmaz. En yaygın nedenleri arasında beslenme yetersizliği gösterilebilir. Yeterli ve dengeli bir şekilde beslenemeyen çocuklarda beslenme yetersizliğine bağlı olarak değişik rahatsızlıklar görülür. Büyüme geriliğinin diğer nedenleri ise şunlardır;
- Kalp, sindirim ve akciğer rahatsızlıkları,
- Büyüme hormonu eksikliği,
- Tiroid bezinin yetersiz çalışması,
- Down sendromu,
- Genetik kaynaklı hastalıklar,
Aileler Ne Yapmalıdır?
Diğer hastalıklarda olduğu gibi gelişim geriliğinde de erken teşhis önemlidir. Çocuğun tedavisinde önemli bir rol oynar. Çocuğun yürüme, koşma veya tutma gibi motor becerileri yapamıyorsa gerilik gözlemlenebilir. Eğer durumdan şüpheleniyorsanız çocuğunuzun temel aktiviteleri dikkatle izleyin ve durumu analiz edin. Anne ve babaların yoğun iş temposu nedeniyle en çok ihmal ettikleri alanlardan biri de sosyal ve duygusal alandır. Sosyal becerilerin eksikliği çocukta güven duygusunu yitirir. Çocuğun içe kapanık ve saldırgan olmasına neden olur. Çocuğunuzda zihinsel olarak gerilik gözlemlediğinizde; neden sonuç ilişkisi, problem çözme becerilerinin kazandırılması ve somut soyut kavramların öğretilmesi ile ilgili onunla özel olarak ilgilenin. Verilen aktiviteleri doğru olarak yaptığından emin olun. Bu konuda aile fertlerinin üzerine büyük sorumluluk payı düşmektedir.
Uzaktan eğitim kurumları, her alanda olduğu gibi çocuk gelişimi alanında da eğitim programları düzenlemekte ve kursu bitirenlere “Sertifika“ vermektedir.
Çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunmak istiyorsanız, siz de bu çocuk gelişimi sertifika programlarına katılarak çocuk gelişimi sertifikası alabilirsiniz. Bu sitedeki eğitim programları aracılığıyla alanında uzman kişilerden destek alabilirsiniz, Bu sertifikalar sayesinde çocuğunuzla bilinç bir şekilde ilgilenebilir, hem de kendinize uygun bir iş sahibi olabilirsiniz. Gelişim geriliği ihmal etmeye gelmez ve erken teşhis çocuğunuzun hayatını kurtulabilir. Bu konuda Ekol Sertifika sitesinden bilgi alabilirsiniz.